EmailFacebookLinkedIn

Loïs zet zichzelf op de kaart, zij is onze professional.

Wij zijn Prokino, dit is Loïs… 
Loïs is pedagogisch medewerker op de babygroep in Ermelo. Op de babygroep vangen wij kinderen op in de leeftijd van 0 tot 2 jaar. Na deze periode gaan de kinderen over naar de peutergroep of naar een verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar.
Loïs vertelt: "Op dit moment zijn er 8 kinderen op de groep en werk ik samen met 1 collega. Binnenkort zal de groep worden uitgebreid naar 12 kinderen en dan krijgen we er een nieuwe collega bij.”

Hoe lang ben je al werkzaam als pedagogisch medewerker? 
“Ik werk al 5 jaar bij Prokino Kinderopvang op de babygroep en ben gestart in 2019. Ik had al stage gelopen bij Prokino waarna ik kon blijven, maar ik wilde ook ervaring opdoen bij een andere organisatie en op een andere groep. Ik heb toen nog gewerkt op een BSO en ben blij met deze brede ervaring. Ik had niet gedacht dat ik op de babygroep zou gaan werken want dit had eerst niet mijn voorkeur. Toen ik terug wilde komen bij Prokino ben ik het gesprek aangegaan met de clustermanager en er was op dat moment alleen een functie vrij op de babygroep. Het kan soms anders lopen want ik werk nu alweer 5 jaar met veel plezier op de babygroep.”

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
“Het werk is zo bijzonder omdat de kinderen centraal staan en bij Prokino mogen de kinderen zich ontwikkelen op hun eigen manier. Als pedagogisch medewerker geef ik ze de ruimte om dit ook te doen op hun eigen manier. Een kind mag zijn wie hij/zij/die is en krijgt op deze wijze ook de ruimte en vrijheid om zich te ontwikkelen. Wij proberen bijvoorbeeld in het spel en creatieve opdrachten de kinderen eigen keuzes te laten maken en als ze iets niet willen mag en kan dit ook. Het kind heeft hier zelf een grote rol in.
Wat op onze locatie fijn en bijzonder is, is dat wij een hechte groep zijn als collega’s met elkaar. Wij proberen er met het team altijd iets van te maken en energie te stoppen in de dingen die op de agenda staan en gedaan moeten worden. Samenwerken en leuke activiteiten bedenken; dat is echt top! Wij kunnen als collega’s ook echt op elkaar rekenen, terugvallen op elkaar en zijn ook flexibel naar elkaar. Kan je een keer niet werken dan valt een collega voor je in. Wij zetten in Ermelo ook niet vaak tijdelijke krachten in. Mooi dat het lukt om het rooster rond te krijgen met onze eigen collega’s.”

Wat zijn jouw talenten? 
“Met 5 jaar ervaring ben ik een ervaren collega en zorgzaam voor de kinderen. Ik geef de kinderen geborgenheid en probeer mij goed in te leven in de kinderen. Spelen met de kinderen is ook superleuk en op onze groep doen wij dit veel op de grond en zijn wij dichtbij de kinderen.
Ik leef mij dus echt in het kind en spreek ze aan op hun eigen niveau. Wij spelen niet continue met de kinderen maar geven ze ook ruimte om zelf te spelen in rust. Dan is er ook tijd om de kinderen te observeren of één op één iets te doen met een ander kind.
Ik bouw aan het zelfvertrouwen met kinderen, door ze aan te moedigen bij uitdagende activiteiten. Op onze locatie gaan we graag naar buiten met de kinderen, ook als het slecht weer is. Puk, onze mascotte uit Uk en Puk, gaat altijd mee. De kinderen durven dan meer als ze zien dat Puk het ook doet.
De ruimtes vragen ook om aankleding en daar draag ik mijn creatieve steentje aan bij. Ik probeer dan aan te sluiten op het thema maar zeker ook op de belevingswereld van de kinderen van 0-4 jaar, daar gaat het natuurlijk om. De kinderen leren er dan meer van als ze dit herkennen.”

Kun je iets vertellen over de samenwerking met jouw collega's? 
"Het samenwerken met collega’s is heel belangrijk, samen doen en elkaar enthousiasmeren, daar krijg ik energie van." 
Tijdens corona zijn er dingen echt veranderd. Het was echt nodig om weer verbinding met elkaar te krijgen, dat werkt fijner, geeft energie en maakt het werk makkelijker en leuker. Ik heb het initiatief genomen om een barbecue te organiseren met het hele team, dit heeft de verbinding weer gemaakt. We vormen een team met de 30 medewerkers op deze locatie en in de kleine units is dit nog sterker. Naast het werk doen we ook leuke dingen samen en hebben we aandacht voor ons persoonlijke leven. Attenties worden gemaakt of gekocht voor collega’s die jarig zijn, een kindje krijgen of gaan trouwen. Het zijn de kleine dingen die verbinding geven en persoonlijke aandacht is heel belangrijk. En dit zie ik terug in onze samenwerking.” 

Vertel, wat maakt Prokino tot een fijne werkgever? 
“Ik vind het heel mooi dat er bij Prokino mogelijkheden zijn om te ontwikkelen. Ik wil graag doorgroeien en mijzelf ontwikkelen. Dit heb ik kunnen doen in de scholing die ik heb gedaan, Uk en Puk en babyscholing maar ik ontwikkel ook door uitdagingen aan te gaan op het werk. Dat maakt het werk leuk. Als dit er niet meer zal zijn dan zal ik ook samen met mijn leidinggevende het gesprek aangaan om te kijken naar andere manieren om mijzelf te ontwikkelen. In de samenwerking met collega’s ontwikkel je ook. Je leert van je collega’s, elke dag weer, en groeit door de samenwerking.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben trots dat ik de verbinding met de collega’s weer nieuw leven heb kunnen inblazen. Ik voelde zelf dat dit nodig was en heb initiatief genomen om hier iets aan te gaan doen. Zo tof om te zien dat wij als team deze verbinding weer voelen en dat nu ook andere collega’s het initiatief nemen om activiteiten op te pakken voor ons als team. 
Trots ben ik ook op de thema’s die wij elke weer neerzetten met veel creativiteit. En als je er zelf niet uitkomt is er altijd een collega met een idee waar je weer energie van krijgt.”


Professionele kinderopvang, dat is wat wij bieden. Zet jij jezelf, net als Loïs, op de kaart? Bekijk dan onze actuele vacatures op deze pagina en solliciteer! Wij maken graag kennis met jou. :-)  


Dit interview is volledig uit de praktijk gegrepen. In verband met de privacy van onze collega's gebruiken we niet hun echte naam bij het publiceren van de interviews.