EmailFacebookLinkedIn

Mark zet zichzelf op de kaart, hij is onze professional.

Wij zijn Prokino. Ik ben Mark… 
“Waarom er toch zo weinig mannen in het vak zitten? Misschien omdat we van het imago knippen, plakken en Vader-Jacob-zingen af moeten. Maar dat vind ik sowieso hahaha!” Vraag je Mark om een mening, dan krijg je hem ook. In dit interview zetten we Mark, pedagogisch medewerker bij BSO in de spotlight. 

Wie is de pedagogisch medewerker Mark? 
“In ieder geval een hele enthousiaste. Ik heb een passie voor het vak en ben dan ook volop bezig met de ontwikkeling van de kinderen en mijn collega’s. Ik breng graag een partij energie mee in de activiteiten die we doen, waardoor iedereen enthousiast wordt en zegt ‘let’s go for it!’. Als dat gepaard kan gaan met een flinke dosis humor ben ik helemaal gelukkig.” 

Aan wat voor activiteiten moet ik dan denken? 
“Je zult mij niet zo snel muizentrappetjes zien maken. Dat willen de meeste kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, toch helemaal niet? Het doet er daarom niet zozeer toe wat ik wil. Wat willen de kinderen? Kinderparticipatie vind ik dan ook erg belangrijk.  

Laat ze zelf iets bedenken en dan maak ik met mijn collega’s er nog wat leukers van. Willen ze met een bal spelen, dan maak ik er een bootcamp van. Willen ze met lego spelen, dan haal ik de Lego Wedo erbij zodat ze naast het bouwen ook leren programmeren. Dat is toch echt een 21e-eeuwse vaardigheid die ze moeten begrijpen. Willen ze knutselen, pas maar op voor alle rotzooi, ik ga lekker aan de slag met papier maché. Wil je nog meer voorbeelden?” 

Het is wel duidelijk zo, je houdt van toffe activiteiten om de kinderen bezig te houden! 
“Het is wel meer dan de kinderen bezighouden. Ja, spel en beweging zijn heel belangrijk, maar het is ook een vorm van talentontwikkeling. Zelf vind ik het enorm leuk om dingen te bedenken, maar er moet wel een pedagogisch grondslag achter zitten. Hoe ga je met elkaar om? Hoe ga je om met regels? Hoe ontwikkel je fijne motoriek, en ga zo verder. Dus pedagogiek is de basis, van daaruit bedenken we samen met de kinderen toffe dingen.” 

Je bent ook stagebegeleider, is dat wat je de stagiaires meegeeft? 
“Klopt zeker, ik geef je een voorbeeld. Nu loopt er bij ons een stagiaire mee die enorm enthousiast en leergierig is, ze is net een spons die alles opneemt. Dat is al een geweldige basis. Ze moet alleen wel nog leren dat ze naast dit enthousiasme ook die pedagogische basis meeneemt. Hoe krijg je een kind dat bijvoorbeeld even geen zin heeft toch mee in een groepsactiviteit? Nu zie je een weekje later dat ze dit toepast en dat het lukt. Dat is toch top om te zien!” 

Jij hebt echt passie voor het vak hè? 
“Dat moet toch ook. Ik zit er niet om tegen de kinderen te zeggen ‘ga maar voetballen, als er iets is zit ik op het bankje met een kop koffie’. Dat maakt mijn werk niet leuk en is ook niet leuk voor de kinderen. Ik wil actie in de tent! 
Blijkbaar slaat dat aan, want laatst kwam een jongen van elf jaar naar me toe die zei dat hij liever naar de BSO gaat dan thuis achter de computer gamet. Ja hallo, dat is toch een geluksmomentje!” 


Professionele kinderopvang, dat is wat wij bieden. Zet jij jezelf, net als Mark, op de kaart? Bekijk dan onze actuele vacatures op deze pagina en solliciteer! Wij maken graag kennis met jou. :-)  


Dit interview is volledig uit de praktijk gegrepen. In verband met de privacy van onze collega's gebruiken we niet hun echte naam bij het publiceren van de interviews.