EmailFacebookLinkedIn

Moniek zet zichzelf op de kaart, zij is onze professional. 

Wij zijn Prokino. Ik ben Moniek… 
“Dat je ze ziet ontwikkelen en dat het in een stijgende lijn omhoog gaat… Doordat de kinderen opbloeien, bloei ik zelf ook op.”Toen Moniek, pedagogisch medewerker op de peutergroep Dikkie Dik in Dordrecht, een lijst met talenten voor zich kreeg, ging ze glunderen toen haar oog viel op ‘het verzorgen van een stabiel dagritme’. Het is een flinke lijst, waar ze heel wat punten uit kan halen. Want elke dag zet zij haar talenten in om het beste aan ieder kind te kunnen bieden.

Je werkt nu al bijna 10 jaar als pedagogisch medewerker, wat maakt het werk voor jou zo bijzonder? 
"Ik merk dat de kinderen opgroeien en opbloeien mede dankzij het programma dat ik samen met mijn naaste collega inricht. We stomen kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar klaar om de overstap te maken naar de basisschool." 

Wat voor programma richt je dan samen in met je collega? 
"Samen met mijn naaste collega verzorg ik alle activiteiten voor de kinderen. Elke drie tot vier weken behandelen we een thema op de groep. Spelenderwijs behandelen we inhoudelijk het thema in kringvorm of andere activiteiten. Ieder kind dat aanwezig is, doet dan mee op het eigen niveau. Niet elk kind is even snel of ‘goed’ in bepaalde activiteiten. Daarom is het zo belangrijk dat wij ze op hun eigen tempo laten ontwikkelen. Als blijkt dat de helft van de groep bepaalde onderdelen nog te lastig vindt, splitsen we de activiteiten op. Zo zorgen we dat ieder kind aan de beurt komt, maar wel op het eigen niveau. "Het is belangrijk dat we elk kind op het eigen tempo laten ontwikkelen." 

Eens in de maand evalueren mijn naaste collega en ik het gedrag en de ontwikkeling van de kinderen. Zo kunnen we tijdens het volgende thema de kinderen op de juiste vlakken stimuleren in hun ontwikkeling. Vanuit Prokino krijg ik het gevoel dat ze mij het vertrouwen geven om echt mijn eigen invulling te geven." 

Jij bloeit op als de kinderen opbloeien, hoe draagt het verzorgen van een stabiel dagritme hieraan bij? 
"Het dagritme wat wij aanhouden op de groep, zorgt voor de rust en regelmaat die ze nodig hebben. Het geeft handvaten om de thema’s vorm te geven. Door te focussen op het individu binnen het programma, zien we dat kinderen zich ontwikkelen en zo stomen wij ze klaar voor de basisschool. "Vanuit Prokino krijg ik het gevoel dat ze mij het vertrouwen geven om echt mijn eigen invulling te geven aan mijn werk." 

Een voordeel van de combinatie met de thema’s en het dagritme is dat het bijdraagt aan bijvoorbeeld de taalontwikkeling van de kinderen. We stimuleren dit door veel samen te lezen, verhalen te vertellen en liedjes te zingen binnen het thema. 
Onze peuterspeelzaal zit vast aan een basisschool. Als ik dan kinderen zie lopen en zie dat ze zich op hun plek voelen, geeft mij dat een heel trots gevoel." 


Professionele kinderopvang, dat is wat wij bieden. Zet jij jezelf, net als Moniek, op de kaart? Bekijk dan onze actuele vacatures op deze pagina en solliciteer! Wij maken graag kennis met jou. :-)  
Dit interview is volledig uit de praktijk gegrepen. In verband met de privacy van onze collega's gebruiken we niet hun echte naam bij het publiceren van de interviews.