EmailFacebookLinkedIn

Sharon zet zichzelf op de kaart, zij is onze professional.

Wij zijn Prokino, dit is Sharon… 
Sharon is pedagogisch medewerker op de babygroep in Ermelo. Op de babygroep mogen ze 12 kinderen van 0 tot 2 jaar per dag opvangen. Na deze periode gaan de kinderen naar een peutergroep of naar een verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar. 

Hoe lang ben je bij Prokino aan het werk als pedagogisch medewerker? 
“Al twee jaar werk ik bij Prokino. In eerste instantie heb ik de opleiding gedaan voor onderwijsassistent en wilde ik doorleren op de pabo, maar helaas is dit niet gelukt. Na een korte carrièreswitch ben ik eerst terecht gekomen op een BSO, om vervolgens de omslag te maken naar de kinderopvang.”

Hoe is het om op de babygroep te werken? 
“Het werken op de babygroep in de kinderopvang is heel bijzonder. Ouders geven hun grootste bezit met vertrouwen aan ons. Wij bouwen een vertrouwensband op met de kinderen maar ook met de ouders. Wij zien de kinderen ontwikkelen en communiceren dit ook weer met de ouders. Door het vertrouwen van de ouders nemen ze ook dingen van ons aan. Bijvoorbeeld als een kindje weer een dag- en slaapritme moet opbouwen. Wij helpen hier dan bij en geven ouders ook tips om hier thuis mee aan de slag te gaan. Samen met ouders proberen wij dan weer structuur te krijgen en dat is fijn voor het kindje en natuurlijk ook voor de ouders.”

Kun je ons daar wat meer over vertellen?
“Het ritme van kinderen is heel belangrijk maar we gaan hier ook weer flexibel mee om. We kijken dan ook naar het kind en de behoeftes van het kind. Niks moet! Flexibiliteit is dan ook belangrijk aangezien niet elke dag hetzelfde is. Je kan een activiteit voor iedereen bedenken maar dit kan gaandeweg veranderen of je moet hem iets aanpassen. Hierbij kijken we ook per kind, wat het ‘aankan’. Uiteindelijk zijn de meest kleine dingen voor een kind al een activiteit zoals een jas aantrekken.”

Waar sta je nog meer bij stil op de babygroep? 
“Het kind staat echt bij ons centraal. Wij proberen een sfeer neer te zetten waarin bijna alles kan en mag. Samen met Puk nemen we de dag door met de kinderen. Veel kinderen halen steun bij Puk als het even niet gaat. Puk is de grote vriend, Puk gaat altijd mee, Puk gaat ook mee naar buiten; zelfs als het regent. En als het kindje wil gaat Puk ook mee naar huis om te logeren. Het programma Uk en Puk helpt ons als pedagogisch medewerker en is heel mooi verweven in ons werk.”

Wat zijn jouw talenten die je inzet in je werk?
“Ik ben als pedagogisch medewerker zorgzaam en liefdevol voor de kinderen. Als pedagogisch professional weet ik wat ik doe en waar ik voor sta. Ik ga zelf op onderzoek uit als ik iets niet weet en pak dingen proactief op. Ik ga niet afwachten maar neem initiatief. Overleg met ouders vind ik belangrijk en communiceer hierin de dingen goed en op de juiste manier. Ook in overleg met collega’s is dit belangrijk. In de hectiek van de dag kan dit soms mis gaan maar achteraf kom ik er dan op terug om het te herstellen.
In de omgang met de kinderen heb ik het talent om de kinderen ruimte te geven voor hun creativiteit. Daarin mogen zij bepalen wat ze willen en maken. Zelfs de allerkleinsten kunnen werken met verf; gewoon in hun rompertje of luier! Daarna doen we de kindjes in bad en trekken we weer schone kleren aan.
Ook gaan we graag naar buiten, hierbij bestaat slecht weer niet, alleen verkeerde kleding. Met regen doen we ze laarzen aan en regenbroeken. Hup naar buiten en samen, ook met Puk, stampen in de plassen. Als de kinderen of kleding heel vies zijn, wassen we deze. We hebben een balkon waar we buiten kunnen spelen maar we gaan ook graag wandelen, richting het dorp of het bos.”

En samenwerken met collega’s, hoe gaat dat?
“In de samenwerking met elkaar vind ik het belangrijk dat wij aandacht hebben voor elkaar. Een positieve instelling is ook belangrijk waarbij je kunt omdenken. Je moet ergens iets uit kunnen halen en kijken naar de mogelijkheden. We zijn op onze locatie ook flexibel naar elkaar, kan je een keer niet werken dan valt een collega voor je in.
Als collega’s kunnen we dingen met elkaar bespreken en geven we feedback aan elkaar. In de hectiek van de dag en met de kinderen erbij is dit soms lastig maar er is altijd ruimte om achteraf op iets terug te komen. Ik doe dit ook altijd om weer op één lijn te komen met een collega of iets toe te lichten. Ik voel mij ook veilig in het team om dingen naar elkaar uit te spreken. Wat leuk is om te vertellen is dat ouders en collega’s aangeven dat wij zo gastvrij zijn op onze locatie. Een mooi compliment wat we dus samen voor elkaar krijgen. We kijken naar wat de kinderen en ouders nodig hebben en spelen daar op in; dit voelt voor hun als gastvrijheid.”

Wat maakt het werk bij Prokino zo leuk? 
“Ik vind het mooi dat er binnen Prokino mogelijkheden zijn om te ontwikkelen. Ik wil graag blijven doorgroeien en ontwikkelen. Dit heb ik al mogen doen in de scholingen die ik heb gevolgd; Uk en Puk en babyscholing. Ik ontwikkel ook door uitdagingen aan te gaan op het werk. Ik ontwikkel mezelf niet alleen als professional maar ook persoonlijk, dat is mooi. 
Tijdens werkoverleg breng ik dingen naar voren. Mijn leidinggevende legt het dan bij mij terug om het verder uit te zoeken. Ik word hiermee gestimuleerd om er zelf mee aan de slag te gaan en het voorkomt dat wij dingen zo maar gaan inzetten of veranderen zonder goed onderzoek gedaan te hebben. Ook fijn dat wij ruimte krijgen om zelf initiatief te nemen, daar groei je van en dit voelt goed.”

En tot slot, waar ben je trots op?
“Ik ben helemaal op mijn plek in de kinderopvang bij Prokino. Ik heb altijd gezegd dat ik ‘juf’ wilde worden en dat ben ik nu dan ook. Hier ben ik trots op! Bij Prokino mag ik ook zijn wie ik ben, net als de kinderen. 
Daarnaast ben ik trots als ik in samenwerking met ouders een plan heb gemaakt en dat we dan zien dat het beter gaat met het kindje. Zoals het voorbeeld van het dag- en slaapritme wat ontbreekt. Als je dan na een paar weken ziet dat het beter gaat met het kindje is dat iets om echt trots op te zijn. Eén op één aandacht voor de kinderen is op dit vlak dan nodig en daar proberen we tijd voor te maken naast dat we veel dingen in een groep doen.
Nog ééntje dan… Trots ben ik ook op de samenwerking in de groep, met de collega’s en de kinderen werken we op een fijne manier samen. We zitten op één lijn als collega’s en doen dingen op gelijke wijze. We maken elkaar enthousiast en doen de dingen samen, daar ben ik ook trots op.”


Professionele kinderopvang, dat is wat wij bieden. Zet jij jezelf, net als Sharon, op de kaart? Bekijk dan onze actuele vacatures op deze pagina en solliciteer! Wij maken graag kennis met jou. :-)  


Dit interview is volledig uit de praktijk gegrepen. In verband met de privacy van onze collega's gebruiken we niet hun echte naam bij het publiceren van de interviews.